parallax background

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η ημέρα : ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΧΑΝΙΑ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Μακεδονίας και πτήση για τα Χανιά. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Χρόνος ελεύθερος. Διανυκτέρευση .

2η ημέρα : ΧΑΝΙΑ

Χρόνος ελεύθερος. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Μητροπολιτικό ναό των Εισοδείων, τα παλιά τούρκικα λουτρά, το τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν και το Βενετσιάνικο φάρο. Στη συνοικία Χαλεπά θα δείτε το παλάτι του πρίγκιπα Γεωργίου, το σπίτι του Ελ. Βενιζέλου, τη Γαλλική Σχολή, τον Δημοτικό κήπο με το ρολόι, το πάρκο ειρήνης και φιλίας των λαών. Στην συνέχεια μπορείτε να επισκεφθείτε τους τάφους των Βενιζέλων.  Διανυκτέρευση .

3η ημέρα : ΡΕΘΥΜΝΟ – ΑΡΚΑΔΙ – ΧΑΝΙΑ

Πρωινό και σας προτείνουμε προαιρετική εκδρομή στο Ρέθυμνο όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στα στενά δρομάκια με τα περίτεχνα σπίτια και τα ξύλινα μπαλκόνια. Θα δείτε την Φορτέτσα, Βενετική ακρόπολη που δεσπόζει στην άκρη της πόλης και το μικρό γραφικότατο λιμάνι. Στην ιστορική μονή του Αρκαδίου θα δείτε την εκκλησία και το μουσείο με τα κειμήλια του ολοκαυτώματος του 1866. Επιστροφή στα Χανιά.  Διανυκτέρευση .

47  ημέρα : ΧΑΝΙΑ

Πρωινό και περιηγηθειτε στις υπεροχες παραλιες της περιοχης  οπως και πολυς  χρόνος στην διάθεση σας για να απολαύσετε την ωραιότατη θέα από το λιμάνι και να περπατήσετε στα γραφικά στενάκια της παλιάς πόλης. Διανυκτέρευση.

8η ημέρα : ΧΑΝΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρωινό. Χρόνος ελεύθερος . Πτήση επιστροφής για Θεσσαλονίκη .

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

 

  • Τα αεροπορικά εισιτήρια ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΧΑΝΙΑ – ΘΕΣ/ΝΙΚΗ.
  • Τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο της επιλογής σας με την αντίστοιχη διατροφή.
  • Ταξιδιωτική ασφάλεια αστικής ευθύνης, Φ.Π. Α .

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

 

Επιπλέον γεύματα, φόροι αεροδρομίων, ποτά, φιλοδωρήματα, είσοδοι σε αρχαιολογικούς χώρους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ

 

Η περίοδος του Πάσχα αλλά και η προετοιμασία που αρχίζει με την νηστεία της σαρακοστής είναι ιδιαίτερη και στην Κρήτη. Τα κύρια φαγητά που παρασκευάζουν οι νοικοκυρές της Κρήτης για τη Σαρακοστή του Πάσχα είναι τα άγρια χόρτα : καλίτσες (γλυκά πρώιμα άγρια ραδίκια), ασκολύμπροι (ασκόλυμπρα άγρια αγκάθινα χόρτα), ψικοσιρίδες (πικρώδη άγρια χόρτα), σταμναγκάθι (αγκαθωτό ραδίκι) και βεβαίως οι χοχλιοί ( σαλιγκάρια βραστά, μπουμπουριστά), τα διάφορα γιαχνί, τα παπούλια (βραστά όσπρια), ο χυλός (με αλεσμένο στάρι), οι βρουβόπιτες (πίτες με χόρτα ή γούλες), τα κουκιά ( βραστά και πουρέ) .

 

Από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες καταγίνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τα καλιτσούνια, τα τσουρέκια και τις λαμπροκουλούρες.

 

Το στόλισμα του Επιταφίου με λουλούδια και στεφάνια αρχίζει το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης με τις νοικοκυρές να προσπαθούν να στολίσουν τον ¨καλύτερο Επιτάφιο¨ . Μετά την περιφορά παίρνουν τα λουλούδια στα σπίτια για να φέρουν ευλογία σε κάθε νοικοκυριό.

 

Την παραμονή της Ανάστασης τα παιδιά σχηματίζουν ένα μεγάλο σωρό από ξύλα και στην κορυφή βάζουν ένα σκιάχτρο που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο ιερέας του χωριού χτυπά και ο ουρανός στολίζεται από πολύχρωμα βεγγαλικά. Σε πολλές περιοχές κυρίως στην ύπαιθρο ακούγονται και μπαλωθιές (πυροβολισμοί στον αέρα) .

 

Παλιά ο επίτροπος της κάθε εκκλησίας δύο ώρες πριν την Ανάσταση έπαιρνε ένα σήμαντρο και κτυπώντας το γυρνούσε από γειτονιά σε γειτονιά, για να ξυπνήσει – προσκαλέσει τους πιστούς για τη Θεία Λειτουργία – Ανάσταση. Φεύγοντας οι πιστοί από το σπίτι, για να πάνε στην εκκλησία και να ακούσουν το ¨Χριστός Ανέστη¨ ανάβουν στην αυλή μια μικρή φωτιά (μικρή φουνάρα) για το κάψιμο του Ιούδα του σπιτιού, πάνω από την οποία περνούν όλοι, μικροί μεγάλοι, κάνοντας ταυτόχρονα το σταυρό τους και μια ευχή.

 

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Χανίων κατά τη Μεγάλη Παρασκευή είναι η υπαίθρια λειτουργία της αποκαθήλωσης στο χωριό Βουλγάρω και τα παραδοσιακά παζάρια στις Βουκολιές, στην Κίσσαμο και στις Βρύσσες. Μάλιστα, το παζάρι των Βουκουλιών κρατά τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

 

 

 

Φωτογραφικό Υλικό

 

Έχετε απορίες, και θέλετε να μιλήσετε ζωντανά με έναν εκπρόσωπο μας;
CHAT ONLINE
Loading...